ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ

 

 

 

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ

 

    Ο Ναός Αγίων Θεοδώρων ευρίσκεται στην Κεντρική Πλατεία της Αταλάντης. Από εντοιχισμένη πλάκα που βρίσκεται στην εξωτερική πλευρά της κόγχης του Ιερού Βήματος, πληροφορούμαστε ότι ο Ναός κτίστηκε το έτος 1855. Ο Ρυθμός του Ναού είναι Τρίκλητος Βασιλική με τρούλο οκτάγωνο.

 

 

ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ

    Ο Ναός είναι κτισμένος με πωρόλιθο με προσεγμένη  τοιχοδομία. Οι θύρες φέρουν μαρμάρινα Θυρώματα – πλαίσια και τα παράθυρα έχουν μαρμάρινα πλαίσια με αετώματα στο άνω μέρος.

    Στη Δυτική πλευρά η είσοδος του Πρόναου κοσμείται από δυο κυλινδρικές κολώνες με βάσεις και κιονόκρανα Ιωνικού Ρυθμού. Το μαρμάρινο Θύρωμα της κεντρικής εισόδου απολήγει σε αέτωμα, το οποίο στα «ακρωτήρια» φέρει στοιχεία Δωρικού Ρυθμού και εντός του «τυμπάνου» ανάγλυφη παράσταση του Αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτου έφιππου.

    Στην Ανατολική πλευρά του Ναού, η ημικυλινδρική κόγχη του Ιερού φέρει παράθυρο με μαρμάρινο αέτωμα, πάνω από το οποίο υπάρχουν δώδεκα (12) θολωτές εσοχές από πελεκητό πωρόλιθο.

    Στην Β.Α γωνια του ιερού υψώνεται το Κωδωνοστάσιο, το οποίο φέρει ιδιαίτερα πρωτότυπο διάκοσμο. Στη Βόρεια πλευρά του Ναού πάνω από το μαρμάρινο πλαίσιο υπάρχει ανάγλυφη παράσταση του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος εφίππου μετά περικαλλούς περιστυλίου. Στη Νότια πλευρά του Ναού υπάρχουν Τρείς Θύρες και παράθυρα με μαρμάρινα πλαίσια.

 

 

ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ

    Το εσωτερικό του Ναού εντυπωσιάζει με τις έξι μαρμάρινες κολώνες ύψους τριών μέτρων και δέκα εκατοστών (3,10μ) σε συμπαγή κορμό με μαρμάρινες βάσεις και κιονόκρανα Κορινθιακού Ρυθμού.

    Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Ναού είναι το μαρμάρινο και επιβλητικό τέμπλο ύψους πέντε μέτρων (5,00μ.) από λευκό και γκρίζο μάρμαρο φιλοτεχνηθέν παρά του Τηνίου Γεωργίου Καπαριά το έτος 1882. Έχει πέντε διαζώματα, τα οποία εμπεριέχουν αγιογραφίες και παραστάσεις από την Καινή Διαθήκη.

 

ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ

            Ο Ναός των Αγίων Θεοδώρων είναι ιστορημένος στο μεγαλύτερο μέρος του. Στον Τρούλο και στα τέσσερα εσωράχιο σώζονται αγιογραφίες τεχνοτροπίας «Αναγέννησης». Οι υπόλοιπες είναι Βυζαντινής τεχνοτροπίας.

 

ΚΕΙΜΗΛΙΑ

    Εντός του Ιερού Ναού φυλάσσονται παλαιά Ιερά Σκεύη και Βιβλία.

 

 

Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ

    Ο Ναός των Αγίων Θεοδώρων Τύρωνος και Στρατηλάτου πανηγυρίζει το πρώτο Σάββατο των Νηστειών.